lauantai 13. maaliskuuta 2010

Wondering around……

Otsikko on Seth Godinin bloggauksesta 12.3.. Ideana on nähdä ero wandering around’in ja wondering aroundin välillä. Wondering around- tunne oli päällimmäinen kirjaan tutustuessa. Mitä mies oikein haluaa sanoa? Ehkä asian ydin on toimintaympäristön, ajattelutapojen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen muutos.

Ville Venäläinen Otavan opistosta käytti eräässä esityksessään metaforaa afrikkalaisesta kylästä kuvatessaan liikkeenjohdon edustajien käsitystä siitä, minkälainen maailma on. Se oli tullut Villen mieleen tilaisuudessa, jossa oli käsitelty sosiaalisen median vaikutuksia toimintaympäristöön. Liikkeenjohdon edustajilla hän tarkoitti kyseiseen tilaisuuteen osallistuneita johtajia. Afrikkalaisessa kylässä kaikki tietävät tarkasti pelisäännöt ja toimivat niiden mukaan. Se on ainoa tapa selviytyä kylässä. Todellista toimintaympäristöä Ville ilmensi kuvalla teräksisistä lasisista pilvenpiirtäjistä ja autojen valojen jättämistä juovista.

Ymmärsin puhujan pointin siten, että todellinen toimintaympäristö on yhtä kaukana tilaisuuden osanottajien maailman kuvasta kuin afrikkalainen kylä suurkaupungista. Uuden ympäristön säännöt ovat hyvin erilaiset, eikä niitä voi oppia nojaamalla kokemukseen. Pilvenpiirtäjäkaupungin asukkaat ovat kasvaneet muuttuneessa ympäristössä koko ikänsä ja ymmärtävät sen toiminnan. Meidän afrikkalaisen kylän asukkaiden pitää poisoppia suuri määrä ajattelutapoja, jotta pilvenpiirtäjäkaupungin toiminnan oppii ymmärtämään.

Godinin kirjasta voi halutessaan tehdä listan hyvistä asioista, joita hän pyrkii edistämään ja yrittää sitten soveltaa niitä omaan elämäänsä ja johtamiseen. Tuntuu rehellisesti sanottuna aika tyhmältä. Ehkä olisikin parempi wonder around esitetyissä ajatuksissa, antaa ajan kulua ja katsoa mitä tarttui. Osa asioista on Ikuinen maailmanparannus-luokkaan kuuluvia, osa antoi todellista ajattelun aihetta. Itse ainakin koen vielä olevani afrikkalaisessa kylässä. Ehkä yksi kirjan keskeisiä tehtäviä onkin häiritä kylän elämää sen verran, että wonder around käynnistyy.

3 kommenttia:

  1. Niin ehkä tässä iän myötä wandering aroud
    tulee koko ajan niin paljon uutta tekniikkaa,
    että tuntee olevansa koko ajan wondering around.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista