maanantai 11. lokakuuta 2010

Tosielämyksestä verkkoelämykseen

Elämyksiä, elämyksiä…………

Pääsi nyt vierähtämään pitempi aika, ennen kuin tuli tilaisuus asettua miettimään elämystaloutta todellisessa ja virtuaalisessa elämässä. Tein aiheeseen liittyvän tehtävän jo puolitoista kuukautta sitten. Luin sen uudestaan muistellakseni mitä olin siinä vaiheessa ajatellut. Päällimmäiseksi jäi epäilys elämystalouden teorian todellisesta uutuudesta. Mutta koska tehtävä ei ollut kaivautuminen elämystalouden teorian syvyyksiin, käsittelen aiheekseni ottaminani yrittäjyysopintojen esittelyjä Lahden ammattikorkeakoulussa.

Kaksi erilaista tapaa luoda elämys

Kaksi yrittäjyyden opetuksessa ansioitunutta opinahjoa – Laurea ja Tampereen ammattikorkeakoulua - kävi esittelemässä yrittäjyysopintojaan syksyä aloittelevalle Lahden ammattikorkeakoulun opettajakunnalle. Molemmat esitykset olivat vakuuttavia ja kiinnostavia ja antoivat todellisia eväitä oman työn kehittämiseen. Esitysten innostamana lähdin hakemaan lisätietoa internetistä. Tässä on siten kysymys käännetystä järjestyksestä matkailupalveluun nähden. Ensin real life elämys ja sitten sitä täydentävän elämyksen haku internetistä.


Internetissä ero oli todella suuri Tampereen ammattikorkeakoulun hyväksi. ProAkatemian sivut löytyivät heti ja täydensivät elämystä hyvin. Laurean osalta ei käynyt ihan yhtä hyvin. En löytänyt etsimääni tietoa ja jouduin aluksi Suomi24 – palstalle, jossa hämmentynyt opiskelija purki tuntojaan Laurean yrittäjyysohjelmasta. Otan syyn huonosta menestyksestä Laurean ohjelman löytämisessä omalle vaillinaiselle hakutaidolleni. Lopputulos oli kuitenkin minun kohdalla, että Tampereen ammattikorkean rakentama elämys jatkui verkossa, toisin kuin Laurean esitys.


Elämyksen rakentuminen toimii siis kahteen suuntaan - verkosta tosi elämään ja päinvastoin. Kannattaa varmaan huomioida elämysten suunnittelussa.
Lopuksi totean, että en vielä tullut uskoon elämystalouden teorian todellisen uutuuden suhteen. Tarvitaan vielä vakuuttelua ja paneutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti